NAJ-NS
Gratis isporuka na Vašu adresu
Nazovite Nas: 063/7869-718

Srebrni nakit

Od davnina su ljudi obožavali srebro, diveći se njegovoj lepoti, sjaju i izdržljivosti.

Kroz istoriju je smatrano jednim od najlepših i najizdržljivijih tradicionalnih ukrasnih plemenitih metala. Sjaj i belina srebra vezuju se i za njegov latinski naziv – “argentum”, koji vodi poreklo od sanskrtske reči koja znači svetao.

Srebro je najsvetlije je od svih metala, ima vrlo dobru moć reflektovanja, a posle zlata je najelastičniji metal, što mu daje velike mogućnosti pri izradi nakita.

Za razliku od zlata i platine, koji su vrlo stabilni, srebro je prilično nestabilno i vrlo brzo reaguje sa kiseonikom. Zato se srebro često oblaže oplatom od nekog drugog metala, kako bi se zaštitilo od tamnjenja. Za oblaganje nakita od srebra se najčešće koriste oplate od nikla i rodijuma. Oplata od nikla nakitu daje svetliju boju, dok je oplata od rodijuma tamnija. Oblaganje rodijumom je znatno skuplja varijanta, ali je zato kvalitetnija jer ga mnogo bolje štiti.

U današnje vreme srebro u elementarnom obliku se ređe upotrebljava za proizvodnju nakita. Kao takvo naziva se čisto srebro. Ono je dosta mekano tako da se za izradu nakita koriste legure srebra i nekog drugog metala, najčešće bakra, u odnosu 92,5% srebro i 7,5% drugi metal. Zbog toga se na srebrnom nakitu utiskuje žig 925. Legura može biti izrađena i u drugom odnosu metala, pa se sreću i žigovi 950 i 800. Kod nas se uglavnom prodaje srebro 925. Ono se često naziva i sterling srebro.

Srebro je simbol čistote, pročišćenja, svetlosti i Božanske mudrosti. Ono simbolizuje čistu savest i namere, iskreno prijateljstvo i vernost. Astrološki, srebro se vezuje za Mesec i simbolizuje vodu, odnosno ženski princip. Alhemičari su mu pripisivali magijska dejstva i nazivali ga Mesečev ili Dijanin metal. Neki smatraju da srebro pojačava osetljivost čoveka prema Božanskim vibracijama.

Kroz istoriju srebru su pripisivana i lekovita svojstva. Korišćen je u borbi protiv raznih vrsta bakterija, virusa i gljivica. Tako su egipatski lekari u obradi rana koristili srebrne skalpele kako bi sprečili infekcije, a srebrne posude koristile su se za čuvanje i dezinfekciju vode. U prilog činjenici da srebro ima antibakterisjko dejstvo govori i istorijski podatak da su vojnici Aleksandra Makedonskog koji su za piće koristili bakarne posude češće poboljevali od oficira koju za piće koristili srebrne posude.

Savremena nauka i danas istražuje antibakterijska dejstva srebra i njegove prednosti u borbi protiv mnogih bolesti, kao što su ešerihija koli, čir na želucu i maligne bolesti.

 

 

NAJ-NS NAJsatovi.com

Prodaja Satova – 9 Brendova u ponudi
Veliki izbor originalnih satova
Garantni rok 24 meseca
Satove svetskih poznatih proizvođača
Mogućnost porudžbine telefonom ili putem mail-a
Svi satovi se isporučuju u originalnom pakovanju
GRATIS Dostava na kućnu adresu!

CASIO UPUTSTVO

UPUTSTVO ZA UPOTREBU DIGITALNIH MODELA RUČNIH ČASOVNIKA CASIO