NAJ-NS
Gratis isporuka na Vašu adresu
Nazovite Nas: 063/7869-718

Nakit od srebra

Od davnina ljudi obožavaju srebro, dive se njegovoj lepoti i sjaju.

Sjaj i belina srebra vezuju se i za njegov latinski naziv “argentum”, koji vodi poreklo od sanskrtske reči koja znači svetao i kroz istoriju je smatrano jednim od najlepših i najizdržljivijih tradicionalnih ukrasnih plemenitih metala.

Kao najsvetliji od svih metala, srebro ima vrlo dobru moć reflektovanja, a zahvaljujući svojoj elastičnosti ima velike mogućnosti pri izradi nakita.

Ipak, za razliku od zlata i platine, srebro je prilično nestabilno i vrlo brzo reaguje sa kiseonikom. Zato se pri izradi nakita srebro često oblaže oplatom od nekog drugog metala, kako bi se zaštitilo od tamnjenja. Za oblaganje nakita od srebra se najčešće koriste oplate od nikla i rodijuma. Dok nikl nakitu daje svetliju boju, oplata od rodijuma nakitu daje tamniju boju. Oblaganje rodijumom je znatno skuplje, ali je nakit od srebra takav kvalitetniji jer je mnogo bolje zaštićen.

Srebro se u elementarnom obliku naziva čisto srebro ali kao takvo se retko upotrebljava za proizvodnju nakita  jer je dosta mekano te se pri izradi nakita koriste legure srebra i nekog drugog metala, najčešće bakra, u odnosu 92,5% srebro i 7,5% drugi metal. Zbog toga se na srebrnom nakitu utiskuje žig 925 a koje se naziva često i „Sterling silver“ (Pravo srebro). Obzirom da legura može biti izrađena i u drugom odnosu metala, sreću se i žigovi 950 i 800.

Srebro je simbol čistote, pročišćenja, svetlosti i Božanske mudrosti. Simbolizuje čistu savest i namere, iskreno prijateljstvo i vernost.  Astrološki, srebro se vezuje za Mesec i simbolizuje vodu, odnosno ženski princip. Alhemičari su mu pripisivali magijska dejstva i nazivali ga Mesečev ili Dijanin metal. Neki smatraju da srebro pojačava osetljivost čoveka prema Božanskim vibracijama.

 

 

 

 

 

10% popusta za gotovinsko plaćanje

BESPLATNA DOSTAVA na željenu adresu za iznose preko 2.000,00 dinara

Svi satovi su originalni i isporučuju se originalnom pakovanju

Garantni rok 24 meseca na mehanizam sata

Poručite online ili putem telefona

Mogućnost plaćanje na rate putem adiministrativne zabrane

CASIO UPUTSTVO

UPUTSTVO ZA UPOTREBU DIGITALNIH MODELA RUČNIH ČASOVNIKA CASIO